Foto: Gunilla Wetterling

Utflykten till Bråviken startade vid Abborreberg/Lindö i östra Norrköping. Vädret var bra med sol, vindstilla och någon minusgrad. Maria och jag anlände först och i väntan på övriga deltagare roade vi oss med att testa appen Merlin. Den fick tyvärr underkänt efter att den missade många av arterna som hördes, men noterade felaktigt rördrom (som inte hade hörts). Vi var totalt 16 personer som gick ner till verandan vid Abborreberg. Der var tunn nyis över delar av inre Bråviken efter nattens minusgrader. Efter mycket letande hittade vi en flock med 30 bergänder. Från skogskanten hördes gröngöling, bofinkar, ringduva och skogsduva.
Därefter fortsatte vi österut till Mauritzbergs slott för att försöka hitta alfåglar. Det visade sig vara svårt eftersom Bråviken var isbelagd här också. Vi såg i alla fall enstaka ejdrar, två strandskator, snatteränder, knipor, vigg, gäss, skäggdoppingar och en trana. Vi fikade i väntan på att isen skulle luckras upp av solen. Det visade sig vara en bra taktik för nu upptäcktes en flock med 19 alfåglar komma flygande och landa vid iskanten. För att komma något närmare åkte vi österut till en kulle med bra utsikt. Nu kunde alfåglarna ses bättre. En tidigt anländ storlom flög också förbi och en havsörn i fjärran. Ett par spillkråka var upprörda över att vi hade parkerat nära deras bohål.
En lyckad utflykt med fint väder och flera önskearter på dagslistan. Totalt ca 40 arter.

Fikapaus. Foto: Svante Söderström

Lämna ett svar

You might also like