Rapphönan

Rapphönan i Linköping är ett nätverk för kvinnor och tjejer som tycker om att vara ute i naturen och titta på och lära sig mer om fåglar. Du kan välja att delta i alla aktiviteter inom Rapphönan. Eftersom det bara är ett nätverk behövs ingen medlemsavgift. Läs mer på Rapphönan i Östergötland.

Program våren 2024

28/1 Tinnerbäcken. Samling Naturcentrum parkeringen 09.00.

Först ut 2024 är den årliga fågelräkningen som genomförs denna helg i hela Sverige. Vi räknar tillsammans fåglar vid min matning i Trädgårdsföreningen och kollar även in Naturcentrums fina matning. De som känner för det kan gå med på en promenad vid Tinnerbäcken. Är strömstaren synlig då tro? Norrköpings rapphönor var med oss förra året och de kommer förhoppningsvis även i år.

Ansvarig: Maggan/Barbro Mild

11/2 Snöbryggan Nykvarn. Samling 09.00

Om det ligger is i Roxen och Stångån bildas en fin vak vid Snöbryggan. Där kan finnas mycket att se. I brist på is vandrar vi utmed ån och ser vad vi kan finna där. Vi får också besök av Motalas rapphönor.

Ansvarig: Ingela/Maria/Gabriella

25/2 Smedstad Samling vid p-platsen vid dammarna 09.00

Vid koloniområdet finns en fin matning. Där kan man se många olika arter. Dammarna kan också bjuda fåglar om det inte är isbelagt. Stjärtmes vid matningen och kanske en strömstare eller vattenrall i dammarna.

Ansvarig: Maggan

Runt vecka 7. Ugglelyssning. Tinnerö

Vi samlas innan skymningen och lyssnar efter kattuggla och berguv. Kanske en sparvuggla visslar om vi har jättetur. Tid och plats för träffen kommer senare.

Ansvarig: Maggan

17/3 Svartåmynningen. Samling 09.00. Plats meddelas senare

Om Roxen blivit någorlunda isfritt så besöker vi något av fågeltornen. Häll tummarna att våren gjort sitt inträde och vårfåglarna börjat välla in. Mer information kommer senare.

Ansvarig: Else

6/4 Havsfågel vid Mauritzberg (7 april är reservdag om det blir dåligt väder).

I våras ställde vi in den här utflykten pga. dåligt väder. Nu tänkte vi göra ett nytt försök tillsammans med Norrköpingsgänget. Mauritsberg är en havslokal och vid bra väderbetingelser kan man se havsfåglar som vi sällan eller aldrig ser hos oss i Linköping. Vi återkommer om tid och plats. Anmälan för samåkning

Ansvarig: Ingela/Lena Hagberg

16/4 Pubafton Hamlet. 17.30

Vi samlas och äter en bit, tar en öl och pratar om ditt och datt. Samling klockan 17.30 så vi kan utnyttja deras AW. Anmälan för bordsbeställning

Ansvarig: Maggan

17/4 Besök av Norrköpings rapphönor vid Svartåmynningen 09.00

Vi skådar ihop och hoppas på många spännande fågelarter. Har vi tur sjuder vattnet av fågel. Och luften vibrerar av fågelsång. Vilket torn som blir aktuellt meddelas senare.

Ansvarig: Ingela/Annhild Gustavsson

21/4 Kärnskogs Mosse orrspel. Tid och plats för samling meddelas senare men räkna med tidig morgon!

Traditionsenligt besöker vi Kärnskogsmosse en tidig morgon för att njuta av orrspel. Ljungpipare, tranor, sångsvan, korsnäbbar, trastar och andra tidiga flyttare kommer säkert också att finns på plats. Denna exkursion välkomnar även män. Anmälan och samåkning ordnas senare.

Ansvarig: Maggan

5/5 Sturefors Samling 09.00. Plats meddelas senare

En ny skön plats att besöka. Sturefors naturreservat. Öppet landskap med hagar, ängar och lövskog och allehanda fågel. Här höll mellanspetten till för 40–50 år sedan. 1981 skedde den sista häckningen, och den sista observationen gjordes i februari 1982. Sedan dog den ut. Det finns dock andra hackspettar i området. Vi har chans på mindre hack, gröngöling, spillkråka och kan nära nog garantera större hack. Den bruna kärrhöken bör vi inte missa, ett par brukar hålla till där

Ansvarig: Else

15/5 Sjöbo-Knäppans naturreservat i Motala. Kvällsvandring i försommarkväll. 17.00 samling i Motala. Anmälan för samåkning. Tid o plats meddelas senare.

Sjöbo-Knäppan är ett av Motalas populära naturreservat, som ligger vackert beläget vid sjön Boren. I reservatet växlar skuggiga lövskogar med betade hagmarker och orkidérika kalkrikkärr. Hela reservatet ligger på gammal kulturmark och har brukats som betes- och slåttermark sedan lång tid tillbaka. Här trivs många vårfåglar och vi hoppas att den fina rosenfinken har kommit för några dagars rastande. Vi börjar vår vandring längs den spångade leden till det nybyggda fågeltornet och blickar ut över Boren där vi kan spana efter olika sjöfåglar och den bruna kärrhöken.

Välkomna önskar Motalas Rapphönor!

Samling klockan 17.00 vid parkeringen vid områdets norra delar, se under rubriken Hitta, Sjöbo-Knäppans naturreservat på Naturkartan Motala.

Ansvarig: Maggan/Maria och Gabriella

19/5 Fågelsångsmorgon i Kärna Mosse

Vi ses en tidig morgon och lyssnar till fågelkören. Försöker oss på att sätta ihop rätt sång med rätt fågel. Hur var det nu? Vilken fågel sjöng ” Ja, ja, ja ä från Jönköping, ja”? Och vilken fågel låter som om man släpper ett mynt på en marmorskiva? Och hur var det med gransångaren. Vad tjatade den om? ”Salt sill, salt sil, salt sill…. ”

Tid återkommer vi om

Ansvarig: Ingela

Planer för längre utfärd 1-2 juni

På planeringsstadiet har vi också en utflykt till fågelsjön Kvismaren i Närke. Preliminärt den 1-2 juni. Vi tänker oss att åka tidig lördagsmorgon från Linköping, skåda vid Kvismaren och någon annan plats. Övernattning för de som vill och skådning på förmiddagen innan hemresan. Egna bilar. Vi har etablerat en kontakt med Närkes ornitologiska förening och vi återkommer när det är mer struktur på planerna.

Ansvarig: Maggan/Else/Ingela