Fågelfotograf i fokus: Jenny Rydén

Foto på Jenny från mars 2024 vid Valladammarna. Foto: Stefan Åström

Vem är Jenny Rydén?

Jag är en skåning som hamnade i Östergötland för drygt 12 år sedan. Efter att ha avslutat studierna på Halmstad högskola vände jag blicken åt nordöst och bodde först ett år i Norrköping innan jag till slut landade i Linköpings kommun, där jag flyttat runt några gånger. Jobbar som IT-tekniker på Linköpings universitet och har alldeles på tok för många hobbies för att nämna alla. I hela mitt liv har jag ritat och målat, och de senaste 6 åren eller så har jag även glidit in mer och mer på fotografering. Oftast tar jag foton med det främsta målet att ha referensbilder att måla efter. Jag tycker om alla former av handarbete som t ex sticka, virka och sy, men är inte så händig med vettiga saker som att hantera en trädgård och få växter att överleva.

Sedan några år tillbaka bor jag i Vikingstad i ett radhus med minimal trädgård där jag lyckas hålla bäst liv i ogräset och mossan, men några envisa jordgubbsplantor har lyckats överleva mina icke-gröna fingrar. Ibland hänger jag upp en fågelmatare i mitt pyttelilla körsbärsträd.

Hur kommer det sig att du började fotografera fåglar?

En dag för kanske 6-7 år sedan kom min kollega tillbaka efter en lunchrast och visade ett foto på en fågel han hade sett – en kungsfiskare! Jag blev helt hänförd och trodde inte att det kunde finnas så vackra djur i Sverige. Så jag började följa med honom ut på luncherna och försöka fota. Jag hade en ganska trött Nikon CoolPix B500 på den tiden. Den hade otrolig zoom, men var i övrigt inte alls lämpad för fågelfoto. Ju längre tiden gick, desto större blev intresset för fåglarna. Jag lovade mig själv att om intresset satt i i minst ett år, så skulle jag köpa en ”riktig” kamera. Jag fick tag i ett gammalt kamerahus med ett tungt zoomobjektiv för en rimlig peng, och då fick jag verkligen smak för att fota. Jag har alltid fascinerats av vilda djur, och fåglar är ju vilda djur man kan komma ganska nära, så jag kände att jag hade hittat rätt. Jag känner fortfarande att jag är nybörjare på att fotografera dock.

Vad använder du för utrustning?

Min första systemkamera som jag köpte var en Nikon D7100 med ett objektiv från Sigma (Sigma EX 120-300mm f/2,8 APO DG HSM). Jag använder inte det kamerahuset för fotografering längre, utan enbart som en väldigt glorifierad webbkamera med en liten 17-50 mm Tamron-lins. Jag köpte en Nikon D500 för några år sedan som jag verkligen tycker om, så den kör jag med så länge jag bara kan. Jag har alltså inte gått över till spegellöst ännu. För fågelfoto kör jag just nu Nikon AF-S NIKKOR 200-500MM F/5,6E ED VR, men det börjar bli väldigt slitet, så det är snart dags att uppgradera. Jag har några andra mindre objektiv för andra typer av motiv också, förstås.
Jag fotar alltid handhållet. Visst, kameran med objektivet på väger nog runt 3 kg, men man vänjer sig. Nikon D500 har väldigt snabb fokus, och med vibrationsreduktionen så blir det ändå ganska skarpa bilder. Lagom för min nivå, helt enkelt.

Har du några tips till den som är sugen på att börja fotografera fåglar?

Man måste inte ha superdyra och avancerade kameror. Åtminstone inte i början. Jag köpte ett begagnat kamerahus med ett telezoomobjektiv för en förhållandevis billig peng, och har sedan dess uppgraderat i steg; först köpte jag nytt objektiv, sen köpte jag efter ett tag nytt (begagnat) kamerahus. Snart är det dags att köpa nytt objektiv igen. Man får igen en del av pengarna genom att sälja utrustningen man växt ur. Det går inte att komma ifrån att det är en dyr hobby att fotografera, men man kan gå stegvis uppåt.
Var inte heller rädd för att gallra bland fotona du tar. En hårddisk fylls snabbt upp av halvsuddiga foton om man inte håller efter och rensar regelbundet.

Tre bilder

1

Kaja 2023-05-12 Valladammarna (Nikon D500 500 mm f/8 1/2500 sek ISO 1600). Foto: Jenny Rydén.

Jag var inte så förtjust i kråkfåglar förut. De var högljudda, fanns överallt och skräpar ner så mycket. (Lite som människor?) De vanligaste fåglarna vi har omkring oss är så lätta att förbise. Men att stanna upp och betrakta kajans intelligenta blick och isblå ögon är något man borde göra lite då och då. Att verkligen möta deras beräknande blick. Med tiden har jag börjat uppskatta alla kråkfåglar så mycket mer. De är sociala, kommunicerar med varandra, och löser problem logiskt. Helt enkelt väldigt fascinerande fåglar!

2

Kanadagås 2024-04-18 Rosenkällasjön (Nikon D500 500 mm f/7.1 1/2000 sek ISO 1400). Foto: Jenny Rydén.

Mitten av april kändes lite otippat för snö, men jag och min kollega passade på att ta en tur till Rosenkällasjön och hade då lyxen att kunna sitta inne i gömslet och fota ut på sjöfåglarna som sakta fick ett snötäcke över ryggen medan vi själva var torra.

3

Rödhake 2025-01-09 Fågelmatningen vid Smedstad (Nikon D500 460 mm f/5.6 1/800 sek ISO 5000). Foto: Jenny Rydén.

En av favoritplatserna på vintern, helt klart! Den lilla fågelmatningen vid Smedstad kolonilotter levererar alltid fågelglädje under de kalla månaderna. Här har man chans på fina närbilder på stjärtmes, större hackspett, gulsparv m.m. Just denna dag var det den lilla rödhaken som lös upp min dag. Vackert poserande på en frostig pinne med drömsk blick har detta foto på en väldigt vanlig fågel blivit ett av mina absoluta favoritfoton.