Isberga och Tåkern 6 maj

Det var 13 personer som slöt upp vid Smedstad ridstall för samåkning till Isberg och Tåkern. Dagens höjdpunkt blev en obs med rödhuvad dykand vid Hovtornet. Mer om det längre fram.

Vi stannade till först vid Isberga naturreservat som bildades 1973. Det är bl.a. känt för insträckande fåglar och sin rika blomsterprakt med backsippor. Det var lite blåst på den korta vägen till reservatet. Men väl inne där blev det lä. Då såg vi en lärkfalk högt upp. Efter ytterligare en kort vandring såg vi en törnsångare som gav full hals vid ett nyponsnår. En promenad runt Isberga gav flera fynd av gulsparv, hämpling, svartvit flugsnappare, rödhakar och buskskvätta. Det var fortfarande några backsippor som blommade.

Buskskvätta. Foto: Ingemar Ander.
Törnsångare. Foto: Roland Betnér.

Nästa stopp blev vid Heda kyrka och Jussbergs kulle. Där blev det fika som omgärdades av skön sång av ärtsångare och grönfink. Ringtrasten sökte vi efter utan resultat.

Blommande backsippor. Foto: Roland Betnér.

Efter fikapausen styrde vi färden mot Lövängsborgsplattformen vid Tåkern. Där kunde vi snabbt konstatera att det var väldigt torrt i våtmarken. Enkelbeckasinen uteblev därför där. Vi skogsdungen hördes bofink, svartmes och lövsångare för att nämna några arter. Vi spanade ut mot vassarna och hittade flera bruna kärrhökar. En kärrhökshane visade upp sig i all sin prakt nära plattformen en lång stund. Ett par gick ned i vassen som kunder tyda på häckning. Några tranor trumpetade frekvent. Vi såg även tornfalk som födosökt och några havsörnar högt upp.

Brun kärrhök. Foto: Ingemar Ander.
Skådande klubbmedlemmar på Lövängsborgsplattformen. Foto: Marianne Betnér.

Sedan stannade vi till vid Holmenmaden. Där var ganska lite vatten, men flera vadare sågs. Där gick också grönbena, gluttsnäppa, drill- och svartsnäppa och rödbena. En stenskvätta visade sig vid ett stenröse. Även ägretthägern hade den goda smaken att visa sig för gruppen.

En kort stopp vid Ranstadkanal blev lyckosamt. Där hördes åter törnsångaren, rördrom, enkelbeckasin och några sävsångare.

Sedan styrde vi färden mot Hovtornet. Där var det lite blåsigt, men trots det kunde vi höra trastsångaren och rördrommen på håll. Gunnar Blomkvist stod för dagens obs då en rödhuvad dykand kom inflygande från Hovgården. Det gick fort och vi andra sökte förgäves efter fågeln som landade strax utanför och skymd av vasskanten. Vi såg även ett fiskgjusebo som var besatt.

Brunänder kommer in för landning. Foto: Ingemar Ander.

Totalt kom vi upp i 67 arter.

Lämna ett svar

Vidare läsning