Råssnäsudden 27 april

Fem personer (med en senare anslutande sjätte person) begav sig i söndags till Råssnäsudden i Motala för att skåda sträckande fåglar. Lokalen är högintressant i området och ligger strategiskt till för de vårsträckande sjöfåglar som kommer in över Vättern. På plats fanns även de lokala skådarna Tommy Eriksson och Christer Eriksson som kan lokalen bra och kunde guida oss. Av de sex deltagarna var det bara en av oss som varit på lokalen tidigare.

Dagen började mycket bra med 2 stycken insträckande alfåglar, ett par, som kom fint söderifrån och kunde ses bra av alla. De flesta sträcken på lokalen kommer söderifrån men många av änderna snurrar sedan in i Varamoviken, norr om Råssnäs, där de antingen rastar eller flyger vidare. Väderförhållanden verkade goda på pappret inför exkursionen men initialt var det lite knepigt med reflektioner på den lätt guppande vattenytan och värmedaller som gjorde att de fåglar som gick nära vattenytan gav lite bekymmer.

Sträckskådare. Enligt utsago var detta rekord i antalet skådare på lokalen. Foto: Christer Eriksson.

Trots de fina väderförhållandena lossnade det aldrig riktigt och enligt Tommy och Christer levde lokalen inte upp till sin potential. Artmässigt var det dock fin utdelning med alfågel, svärta, sjöorre, storspov, blå kärrhök, med mera. De arter som kom upp i tresiffrigt var stjärtand (100), kricka (106), vitkindad gås (260) samt ob. fisk-/silvertärna (103). Rovfågelmässigt noterades fiskgjuse (2), tornfalk (1), ob. kärrhök (1) samt blå kärrhök (2) i protokollet. Drygt 40 arter noterades på lokalen, med de sjungande fåglarna innanför udden inräknade. En av de stora begivenheterna under morgonen var en grupp på 16 storspovar som aldrig riktigt sträckte ut ordentligt utan cirkulerade tillbaka flera gånger och flög vid flera tillfällen rakt över oss.

Några av de storspovar som cirkulerade över lokalen under morgonen. Foto: Stefan Åström.
Kricka var en av exkursionens vanligaste arter. Foto: Stefan Åström.

En art som ofta kan ses på lokalen är ejder, som otroligt nog häckar på öarna utanför udden med ett 10-tal par. Ejder är en utpräglad kustfågel och detta kan vara den enda häckningslokalen i inlandet. Tyvärr noterades inga ejdrar under dagen. Arten klassas som starkt hotad i Sverige på grund av den kraftiga populationsminskning som skett på senare år.

Efter Råssnäsudden tog vi en tur till Varamoviken för att se vad som rastade där. På vägen till parkeringen hördes en sjungande ärtsångare i skogen innanför udden som var årets första för flera deltagare. I viken sågs sedan en stor flock krickor, uppskattningsvis 250 stycken, rastande tillsammans med enstaka bläsänder, några stjärtänder, vigg, samt, till vår glädje, 9 stycken bergänder. I viken häckar dessutom svarthakedopping och 10 individer observerades.

Avslutningsvis gjorde några av deltagarna ett halvhjärtat försök att få syn på någon av de fyra(!) rödhuvade dykänder som larmats ut vid Glänås, Tåkern under morgonen. Dessvärre utan framgång. Sammantaget var dagen mycket lyckad och ett besök till Råssnäsudden kan varmt rekommenderas för sträckskådning om våren.

Lämna ett svar

Vidare läsning