Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 
Daglediga 170920 Mörbyslätten.


Foto: Svante Söderström


Vi bytte dag till onsdag för att få bättre väder men SMHI ändrade prognosen igen och ett lätt regn föll. Det hindrade dock inte oss eller fåglarna. Visserligen såg vi inga sträck.

Tolv personer mötte upp vid Sörgårdens lada. Vi parkerade på lagårdsplan och hittills har ingen klagat på oss där. Utsikten är perfekt över hela slätten.
 
Den första rovfågeln var en nykommen fjällvråk och senare såg vi en till. Flera ormvråkar cirklade lite här och var. En vacker hona som vi bestämde till blå kärrhök flög fram och tillbaka nedanför oss, ofta tillsammans med en ung brun kärrhök. Vi letade efter röd glada och frågade Göran Lindell, som kom förbi, om han sett någon idag. Så var inte fallet men han skulle åka till Skortebys hönseri och kolla för där brukar de vara. Vi fikade och då kom det plötsligt en glada över huvudet på oss och även en till lite längre bort. Vackert, men honan blåhök vann skönhetspriset idag!

/Gunilla WetterlingFoto: Svante Söderström

Daglediga 170905


Foto: Gunilla Wetterling


En liten gråmulen och småregnig dag samlades ändå 15 personer vid Nybro och plattformen. En sen tornseglare observerades av några. Flockar av kärrsnäppor och strandpipare flög i strandkanten. Även vi vadade efter nattens regn ut på strandängarna, för att se bättre. Några enkelbeckasiner flög upp men ingen dvärgbeckasin under dagen. En eller två småsnäppor sågs bland kärrorna. Ute på bunkern satt en adult havsörn och senare jagade även en yngre individ änder vid Röudden. Vi gick upp på plattformen runt Stora tornet med bra utsikt åt alla håll och visst vindskydd. En ung brun kärrhök flög förbi. Unga stenskvättor vållade lite huvudbry med sin rosafärgade fjäderdräkt.
Efter fikarasten gick vi utåt udden. Mycket gott om änder i dammarna, varav en leucistisk gräsand. Vi fortsatte till bunkern där det var många ängspiplärkor, annars mest steglitser och hämplingar och några sånglärkor. Plaskade sedan tillbaka till stugområdet och åter till bilarna.
Trots vädret var alla nöjda med dagen.
/Gunilla WetterlingFoto: Gunilla Wetterling
Daglediga 170822


Foto:Gunborg Rapp


Två bilar, en från Linköping och en från Borghamn äntrade färjan i hällande regn i Gränna hamn. Körde till Folkhögskolan där Rüdiger Kasche, vår sedvanlige guide, väntade. Tog morgonfika på restaurangen och Rüde berättade många intressanta saker från ön. I år har Länstyrelsen torrlagt Erstadkärret för att gräva ur mer och höja vattennivån. Man har slagit ängarna tre ggr redan i år, då torkan gjort att det varit ont om foder till korna. Det har medfört att häckningarna för spov, strandskata, vipor mm gått åt pipan. I Europa och t ex Tyskland tar man mycket större hänsyn till flora och fauna och sparar värdefulla områden och bönderna får ersättning för det.
När regnet upphört åkte vi till Erstadkärret, som nu var vattenfyllt. Ändå ont om fågel. En sen svartsnäppa, strandpipare och ljungpipare mm såg vi. Gott om vitkindade gäss och hybrider av dessa med kanadagäss.
Vidare norrut där vi gick nere på stranden till norra udden. Blåsigt men nu sken solen så det blev en härlig promenad men lite fågeltomt. Var även vid flygplatsen och gick över ängarna med ett par stenskvättor och en trolig sparvhök.
Dags för lunch på Folkhögskolan och mycket gott och trevligt i trädgården. Borghamnsbilen vände sedan tillbaka men Linköpingsbilen tog även en tur till södra udden med fina häckande backsvalor och buskskvättor.
Trots morgonens skyfall blev det en solig och vacker dag på ön och som alltid mycket trevligt. En fin mjukstart för säsongen.
Gunilla Wetterling


Daglediga 170516


Foto:Svante Söderström

 

Tidig uppstigning och avfärd kl 5 från Linköping och Motala. Vi samlades vid en mack vid Sköllersta och första skådarlokalen var Hammarmaden vid Östra Kvismaren. Inget direkt av intresse här, mer än överblick av det stora området.


Vi åkte vidare till Kilsgårdsåkrarna där fjällpipare setts dagen innan. Stora flockar av ljungpipare av brushanar gick på fältet. Vi kunde dock inte se några fjällpipare. Efter vägen såg vi gott om gulärlor samt några dvärgmåsar. Första fikarast gjorde sig påmint och vi tog plattformen vid Rysjön i besittnig; 18 personer. Här fanns så mycket att se. så fikarasten fick vänta en stund. På artlistan noterades gråhakedopping, skäggdopping, svarthakedopping, skedand, vigg, bergandhona, snatterand, svarttärna, gluttsnäppa, grönbena, rödbena, mosnäppa, m fl. Härligt med- och morgonljus och platsen uppskattades verkligen. Planen var sedan att leta rätt på ortolansparvar. Vi gjorde ett första stopp vid Lövholmen och gick en bit utåt Åslaholmen. Flera sjungande näktergalar i Lövholmen. Rördrom kunde höras på håll. Tränade även på skillnaden i sång mellan rör- och sävsångare. Dock ingen ortolan. Nästa stopp var Sörön där vi hamnade mitt i kalvsläpp och trångt med p-platser. Vi gick ut mot en åkerholme där ortolanen observerats och snart hörde vi sången. Tyvärr skrämde vi nog bort den för vi fick inte syn på den. Ett nästa lass med kalvar väntade så vi åkte tillbaka. Gjorde kort stopp vid Husön med många sångare och buskskvätta. Jag fick då larm på fjällpipare och vi åkte direkt tillbaka till Rysjön, men kunde inte se några på den platsen. Åt istället vår lunch på Rysjöns plattform och skådade lite till där. Nytt larm på fjällpipare vid Kilsgårdsåkrarna och nu hittade vi en flock på 7 stycken. Mycket vacker fågel!! Eftersom vi redan var på vägen mot Tysslingen skippade vi Oset och satsade hellre på en stationär citronärla vid södra Tysslingen. Väl där dröjde det inte länge förrän Inga ropade ut en kandidat och strax kunde alla se denna hane med sitt kraftigt gula huvud! Lycka i gänget och livskryss nr tre denna dag för många!


Nöjda Daglediga åkte sedan tillbaka till Östergötland!


Antecknat av Gunilla Wetterling

 


Foto:Svante SöderströmDaglediga 170502

Idag blev det en kvällstur till Fågelmossens naturreservat i Tjällmotrakten. Vi samlades där vid 20-tiden. Svante hade redan en glödkolbädd klar för grillning. Vi blev närmare 30 personer som trängdes vid brasan. Vacker kväll, varmt och svag vind. Några följde stigen in i skogen för att lyssna efter skymningsljud. De kom tillbaka med rapport om en sparvuggla, som Erik hört. Större delen av gruppen ville gå och lyssna på den. Efter en lång promenad härmade jag den och då kom den flygande, och alla kunde se och höra denna lilla näpna uggla. Kul! Annars ont om fågel i skogen. Vi åkte även till ett pärluggle tillhåll. Men det var tyst, endast orrar hördes på håll. Efter ett par timmars trevlig samvaro åkte vi hemåt.
/Gunilla


Daglediga 170404

Ett stort gäng Daglediga skådare, 26 personer, i vackert väder, samlades idag på Karleplan. Färden gick till två naturreservat i Åtvidabergstrakten, Hästenäs och Vegalla. Vid Hästenäs gick vi runt berget på en markerad stig. I sjön ropade en storlom med sitt ödesmättade läte. Den markerade stigen vi gick var delvis dåligt röjd och terrängen var kuperad och svårframkomlig på vissa ställen. När vi kom upp på höjden var vi rätt så utmattade och bara några få pigga satsade på en extra kilometer upp på höjden och kunde sedan berätta om en magnifik utsikt. Tog en kort fika och fortsatte sedan nedför och tillbaka. Vacker urskog men få fåglar, alla mesar, kom dock med på dagens lista. Trastar och rödhakar sjöng och spillkråka hördes. Promenaden blev nästan 5 km eller 6 för de som orkade med utsikten.


Foto: Gun-Britt Elvarsson


Åkte vidare till Vegalla och åt lunch på en trist p-plats. Gick en sväng i vacker skog och några hade turen se en uppflygande tjädertupp. Nu ville vi skåda mer och stannade vid Missmyra fågeltorn. Två mycket vackra bruna kärrhökar jagade där och en hel del olika änder sågs. En skogssnäppa spelade och några tranor ropade. Lena hörde trolig rördrom men med 20 talet glada skådare var det lite svårt urskilja basen. Efter en härlig och lyckad vårdag med mycket motion åkte vi nu hemåt. C:a 40 arter noterades.
 /Gunilla


Reseberättelse från Dagledigas resa till Gysinge
9-11 mars 2017

Läs reseberättelsen här.

 


Daglediga 170321

Dagens utflykt gick till Mauritzberg, Beteby och Herrebrokärret i Norrköpingstrakten. Vädret var väl OK men lite blåsigt och kyligt.
 
I Mauritzberg parkerade vi vid slottet och gick upp på kullen bakom där vi hade god utsikt över havet. Strax hittade vi stora flockar av både alfågel och ejder. De flesta dock på håll. Två par småskrake hade vi närmare. De är för härliga med sin punkfrisyr!

När vi var nöjda med havsskådning åkte vi till Betebyviken där vi började med fika i den lä som gick att hitta. Nere i kärret, där det ändå fanns gott om vatten, var det mest en gravand som var av intresse. Lite tidigt än för vadare.
 
På grund av vinden tog vi bara ett stopp till vid Herrebrokärret vid Borgs kyrka. Några gick ner till tornet och några stannade vid kyrkan. Mycket gott om fågel och en hel del trevliga arter. Stora flockar av vitkindade gäss betade på ängarna. Vi letade förgäves efter en spetsbergsgås som setts där några dagar. Såg däremot en bläsgås. Såg gräs-, snatter-, brunand, kricka, vigg och knipa. Herrrebro är alltid en vacker plats med gott om fågel. Väl värd att ta en avstickare ifrån E4:an vid passage.

Allteftersom åkte vi sedan hemåt efter en som alltid trevlig dag!
Gunilla W


Foto: Gunilla WetterlingDaglediga 170221

Ett tjugotal Daglediga mötte upp vid Snöbryggan som bjöd på lite spännande fåglar idag. Vi såg snatterand, rörhöna, sothöna, kungsfiskare, rödhake m fl. En promenad till Ludmila båten och tillbaka gav några arter till, bl a en ormvråk, som satt på en stolpe på andra sidan ån. På väg ut till Stångåmynningen stannade vi vid Mari Sandells matning med bl a ett par bergfinkar. Ute vid mynningen föll snön tätt och vaken var betydligt större nu än tidigare, men arterna var färre. Vi fikade under jolleklubbens takutsprång och avslutade sedan dagen med totalt 34 arter.

Antecknat av Gunilla WetterlingDaglediga 170207


Foto: Svante Söderström


Iskall NO vind och -4 men vi blev ändå 16 personer som samlades uppe på plattformen vid Stångåmynningen. Gott om vigg och knipor. En havsörn satt vid iskanten och en annan kom och skrämde upp vitfåglarna. Lite tomt på fågel alltså och vi fortsatte till matningen i Kallerstaddungen. Där var det desto fler fåglar. Förvånansvärt många bofinkar c:a 15 st både i sommar och vinterdräkt. En bergfink kunde vi även urskilja.
 
Fortsatte sedan till Kungsbro med kort stopp vid gården där tusentalet kanadagäss rastat på morgonen, men de hade flugit vidare nu. Hungriga havsörnar bevakar dem. Fikade i lä och i solsken intill strömmen. Lite, lite vårkänsla kunde kanske kännas av. Uppe i tornet var det helt kört. Isande vind och vågor i mynningsvaken och inte en enda fågel. Jo en vacker havsörn svepte förbi tornet på nära håll. Summa summarum ändå ca 30 fåglar idag.

Gunilla WetterlingFoto: Gunilla Wetterling

 


Daglediga 170123


Foto: Svante Söderström

Samling vid Naturcentrum med rekordmånga deltagare och flera nya. Drygt 30 personer gick för att titta vid Margareta Pilemalms matning i Trädgårdsföreningen, där det var välfyllt i automaterna. En steglits satt och sjöng för oss. Vi såg inga bofinkar eller rödhakar, förmodligen är det den varma vintern som gör att de är mer utspridda. Någon som vet? Tog oss därefter till Gamla Linköping och gick en bit i skogen och ner till Wernersgatan i Valla. En turkduva visade genast upp sig vackert på gräsmattan i en trädgård. Fikade vid Ida Weners täppa där det också var tre turkduvor och några skogsduvor. Avslutade med en sväng i Vallaskogen.
Gunilla Wetterling


Foto: Svante Söderström


Daglediga 170110

Årets första tur gick från Snöbryggan till Stångåmynningen. 22 skådare samlades för att njuta av den blåskimrande kungsfiskaren, men den var tyvärr inte samarbetsvillig idag. Endast ett fåtal fick se den när den pilade förbi. Vid bryggan såg vi rörhöna och gräsänder i mängder. Dock ingen stjärt- eller snatterand som visat sig där i vinter. En förmodad sparvhök slank förbi. Vi gick en promenad till E4:an där vi såg ett par smådoppingar, som dock en kanotist skrämde bort. Vid Ludmillabåten fanns ett par grågäss och en storskarv. Tillbaka vid snöbryggan fikade vi och spanade igen efter Pripps blå dvs kungsfiskare, dock utan resultat. Tog sedan bilarna ut till Långa Lisa och letade jaktfalk. Ingen falk i sikte endast en fjällvråk. Ute vid mynningen hade det frusit till och i vaken var det trångt med änder, vigg, knipor, skrak och vitfågel. Långt ut på isen mot Sandvik såg vi så många som sju havsörnar när de kalasade på något.
Antecknat av Gunilla WetterlingProgram för våren 2017

Nu finns programmet för våren 2017 att läsa under aktiviteter till vänster eller i Rödspoven.Tjejer i Linköping med omnejd!

Rapphönan är ett nationellt, fristående nätverk för tjejer som skådar fågel. Syftet med nätverket är att coacha tjejer som skådar, eller vill börja skåda, samt att underlätta för dem att lära känna varandra. Rapphönan har under några år funnits i Norrköping med hela länet som uppsamlingsområde. Det har blivit stort och nu delar vi oss i tre grupper, Motala, Norrköping och Linköping. Det kostar inget och man bara kommer på träffarna och vi hjälps åt att hitta fåglarna och artbestämma dem. Alla är välkomna, från nybörjare till ”gammal räv”. Vi i Linköping träffas den 22 januari hemma hos mig och pratar om vad vi vill göra i vår. Jag fixar kaffe/te med något att bita i.

Vill du ha mer information om det nationella nätverket så gå in på http://birdlife.se/om-rapphonan

Vill du ha min adress så skicka ett meddelande, ett pm eller maila: margareta.pilemalm@bredband.net

Välkomna


Hemsidan 2016

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2016.


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteter
Lördag 23 september Häradskär Tillsammans med Fågelföreningen i Norrköping besöker vi Häradskär under en hel dag.
 

3 oktober
Roxen kl 8.00

Vi besöker Sättuna, Nybro och Kungsbros plattformar med gäss, änder och rovfåglar i siktet.


Lördag 7 oktober 9-12 Fågelguidning vid Svartåmynningens naturreservat Samling vid pplats Kontaktperson: Gunilla Wetterling 070788122617 oktober
Stora Lund vid Vättern kl 7.00

Stora Lund ligger strategiskt för flyttfåglar och här finns gods möjligheter studera tättingsträck från klipphöjden samt sjöfågelsträck över Vättern. Vi passar på att även besöka någon lokal vid Tåkern. Heldag.

 Dagledigas program för Hösten 2017


Samtliga vårens aktiviteter kan du även hitta under aktiviteter till vänster eller i Rödspoven.LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!